Hoe overleef ik de vakantie ... (juli 2024)

Hoe overleef ik de vakantie ... (juli 2024)

... met al die lekkernijen?

Rondom en tijdens de vakantie lijken gezelligheid en calorieën onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van pizza’s en moussaka tot taartjes en ijsjes, de verleidingen zijn talrijk. Veel mensen ervaren de periode rondom de vakantie als stressvol. Naast het plannen en voorbereiden maakt men zich ook druk over hun gewicht en wat ze allemaal wel niet moeten afslaan (en hoe). Dit is zonde en niet nodig! Voor een groot deel wordt je voedselinname beïnvloed door je omgeving. Hier bewust van zijn is een eerste stap om al die verleidingen het hoofd te bieden.

 

Waar moet je je bewust van zijn?

  • Omgevingsfactoren zoals licht, geur, geluid en muziek beïnvloeden de atmosfeer rondom eten. Vaak beïnvloeden deze factoren de duur en het comfort van de maaltijd.
    • Een sociale omgeving zorgt er ook mede voor dat er meer gegeten wordt. Je zult zien dat je meer eet in een omgeving met anderen zoals familie en vrienden, dan wanneer je alleen aan tafel zit.
    • Afleidingen: denk hierbij aan tv kijken terwijl je eet. Je eet al snel teveel met deze afleiding, omdat je je niet helemaal focust op het eten.

 

Hoe weersta ik de verleidingen in de vakantie?

  • De vakantie, een hele MAAND? Het gaat uiteindelijk maar om een aantal dagen of weken, maak je niet te druk. Eet regelmatig wel gewoon gezond en let eventueel wat meer op (wordt ook wel ‘balansdag’ genoemd ) of beweeg wat meer.
    • Het is beter om boodschappen te doen nadat je gegeten hebt, in plaats van op een lege maag. Zo neem je minder snel andere etenswaren zoals snoepgoed en andere verleidingen mee waar je op dat moment zin in hebt. Ook is het beter om boodschappen te doen met een boodschappenlijstje, zodat je alleen hetgeen koopt wat op je lijstje staat.
    • Eten is een belangrijk programmapunt maar niet het enige wat je kunt doen. Neem de gezelligheid mee naar buiten en maak een wandeling of ga samen spelletjes doen.
    • Heb ook aandacht voor andere dingen die jou dat vakantiegevoel geven zoals muziek, een wandeling of fietstochtje maken, een boek lezen, geen wekker zetten, de tijd nemen voor dingen. Geniet van de mensen om je heen, dit zorgt ervoor dat niet alles draait om het eten.
    • Sla geen maaltijden over. Met een lege maag is het lastiger om verleidingen te weerstaan, met name de zoete lekkernijen. Een boterham is uiteindelijk altijd nog gezonder en voedzamer dan een taartje.
    • Eet overdag ook gewoon je dagelijkse portie fruit (dit kan mooi als tussendoortje), en kies voor deze gelegenheid voor fruit dat je normaal gesproken niet zou eten.
    • Eet langzamer en neem je voor om bewust te eten. Schep kleine porties op, leg tussen de happen door je bestek neer en kauw goed. Pauzeer regelmatig tussendoor. Zo geef je jezelf de kans de signalen van je lichaam dat je genoeg hebt gegeten, op te vangen. Je eet minder en geniet er zo meer van.
    • Gezond en lekker kan heel goed samengaan. Maak gerechten waar ook groenten in verwerkt zijn of serveer deze erbij. Bijvoorbeeld een lekkere salade, gevulde champignons/paprika of gegrilde groenten. Maak op smaak met verse kruiden in plaats van een saus.
    • Pak tijdens het diner niet teveel aardappels, frietjes, gratin, of iets dergelijks. Kijk na het eten van het vlees/vis en de groenten of er nog ruimte over is.

 

Vergeet niet te genieten!
Juist door het snoepen en snacken als ‘verboden’ of ‘ een zonde’ te zien, is de drang het toch te doen juist vaak groter. Voorkom dat! Eet bewust, proef de smaken, ruik de geuren. Eet alleen het lekkerste en niet al het lekkers!

Je zult zien dat je aan het einde van de dag veel minder hebt gegeten dan je normaal zou doen. Door er bewust voor te kiezen geniet je er extra van, in plaats van je voor te nemen om streng te zijn voor jezelf en vooral op een negatieve manier met het eten bezig te zijn. Als je continu bedenkt wat je allemaal niet mag, leg je er onbewust alleen nog maar meer focus op.

 

Ik wens je een fijne vakantie!