Vette vis wordt vaak beschouwd als een gezondere keuze dan magere vis, vooral vanwege de unieke voedingsstoffen die het bevat. Wat vette vis zo bijzonder maakt, is de hoge concentratie aan omega-3 vetzuren. Deze meervoudig onverzadigde vetten zijn essentieel voor onze gezondheid, welke ons lichaam zelf nauwelijks kan aanmaken. Daarom is het belangrijk om ze via voeding binnen te krijgen, en vette vis is daarvoor een van de beste bronnen.
Omega-3 vetzuren spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezond hart. Ze helpen het cholesterolgehalte in balans te houden, kunnen de bloeddruk verlagen en verminderen de kans op hartritmestoornissen en ontstekingen in de bloedvaten. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vetten ook een positieve invloed hebben op de hersenfunctie. Mogelijk dragen ze bij aan het behoud van cognitieve functies op latere leeftijd en beschermen ze tegen aandoeningen als dementie en depressie. Ook tijdens de zwangerschap is voldoende inname van omega-3 belangrijk, omdat het de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby ondersteunt.
Behalve de gezonde vetten bevat vette vis ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine D. Vis is een van de weinige natuurlijke voedingsbronnen van deze vitamine. Vitamine D is van belang voor sterke botten, een goed werkend immuunsysteem en mogelijk ook voor het behouden van een stabiele stemming. Ook vitamine A en E komen voor in vette vis en leveren een bijdrage aan onder andere de huidgezondheid en de bescherming van lichaamscellen tegen schade.
Hoewel magere vis, zoals kabeljauw of schelvis, ook een goede bron van hoogwaardige eiwitten is en weinig calorieën bevat, mist het deze hoge gehaltes aan omega-3 vetzuren en vetoplosbare vitamines. Voor mensen die letten op hun gewicht of een laag vetgehalte in hun voeding nastreven, kan magere vis nog steeds een waardevolle keuze zijn. Maar wie echt gericht is op het binnenkrijgen van essentiële vetzuren en bepaalde vitamines, komt met vette vis beter uit.
Dat wil niet zeggen dat magere vis ongezond is. Beide soorten passen prima in een gezond voedingspatroon. Het advies luidt om minstens één keer per week vette vis te eten, juist vanwege de gezondheidsvoordelen die eraan verbonden zijn. Denk dan aan zalm, haring, makreel, sardines of forel. Door die regelmatig op het menu te zetten, kun je je lichaam ondersteunen op het gebied van hart- en vaatgezondheid, hersenfunctie en algeheel welzijn.
Samenvattend is het geen hogere vis- hmmm … wiskunde en het belangrijkste om te onthouden; vette vis is in veel opzichten een krachtiger voedingsmiddel dan magere vis, vooral vanwege zijn unieke samenstelling van vetzuren en vitamines. Dat maakt het een waardevolle aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.