Twijfel jij over (te) veel eiwit? (maart 2024)

Twijfel jij over (te) veel eiwit? (maart 2024)

Als je (grote hoeveelheden) eiwit eet, kan dit zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand, en fysieke activiteit. Wat zijn zoal de voor- en nadelen?

Voordelen van eiwit (=proteïne)

Spieropbouw en herstel: Eiwit is essentieel voor spieropbouw en herstel, vooral voor mensen die regelmatig sporten.

Gewichtsbeheersing: Eiwit kan helpen bij gewichtsverlies door het bevorderen van een gevoel van verzadiging, waardoor je minder snel (te) veel eet.

Metabole voordelen: Eiwitten kunnen je metabolisme verhogen, wat kan bijdragen aan een betere calorieverbranding.

Mogelijke nadelen van te veel eiwit

Nierbelasting: Een hoge eiwitinname kan de nieren belasten, vooral bij mensen met bestaande nierproblemen.

Botgezondheid: Te veel eiwit kan de calciumuitscheiding verhogen, wat mogelijk invloed kan hebben op de botgezondheid.

Hartgezondheid: Sommige eiwitbronnen, vooral rood en bewerkt vlees, kunnen het risico op hartziekten verhogen als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Andere tekorten: Een voedingspatroon dat te veel nadruk legt op eiwitten kan leiden tot een tekort aan andere essentiële voedingsstoffen als er niet voldoende gevarieerd wordt gegeten.

Aanbevolen hoeveelheden

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) eiwit varieert, maar voor de meeste volwassenen ligt deze rond de 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor sporters kan dit hoger liggen, afhankelijk van de intensiteit van de training.

Conclusie/advies

Een eetpatroon met een hoog eiwitgehalte kan gezond zijn en voordelen bieden, mits het in balans is met andere voedingsstoffen en afgestemd op je persoonlijke behoeften en gezondheidstoestand. Ben je van plan bent je eiwitinname -aanzienlijk- te verhogen?, neem dan contact met mij op voor een passend en gedegen advies!