AandACHT: suiker- & zoutbommen (april 2022)

AandACHT: suiker- & zoutbommen (april 2022)

Wekelijks eten Nederlanders gemiddeld 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers.

Dat is 20 kilo per jaar! Hoeveel kcal is een suikerklontje? Een suikerklontje is 4 gram suiker. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën (kcal): dus 1 suikerklontje is gelijk aan 16 kcal. Gezonde mannen hebben gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig, vrouwen 2.000 kcal. Met gemiddeld 99 suikerklontjes per week krijg je al snel 1 dag aan calorieën binnen via toegevoegde suikers.

Monster Energydrink (500ml)
Zo’n blik energiedrink slokken velen snel weg maar je zit al gauw over de maximum suikerlimiet.

Glas druivensap (200ml)
Wist je dat je met 1 glas druivensap op meer dan 50% van de suikerlimiet zit? Een kind (4-8jr) overschrijdt zelfs met 1 glas de daglimiet (103%).

Kokertje smarties
Met een kokertje Smarties als traktatie zit je kind aan 68% van de daglimiet voor kinderen (4-8jr). Ook volwassenen bereiken hiermee 40% van de daglimiet.

Roze koek
Oh zo verleidelijk zo’n gekleurde koek. Qua suiker zit je met 1 koek op 40% van de daglimiet en 57% voor kinderen (4-8jr).

Blikje Radler
Een lekker fris blikje Radler citroen? Met het consumeren van deze alcoholische drank is 40% van de daglimiet aan vrije suikers bereikt.

IJshoorntje
Wie geniet er niet van?, een ijsje op een warme dag. Een kind zit er al bijna mee op de helft van zijn daglimiet (42%, 4-8jr), volwassenen tikken de 30% aan.

Pakje drinkyoghurt (200ml)
Hup, even snel mee in de tas naar school: drinkpakjes. En yoghurtdrinks lijken wellicht wat gezonder dan frisdrank, maar wist je dat je met 1 pakje je kind bijna de helft (46%, 4-8jr) van de daglimiet meegeeft? Wij ouders zitten op 30%.

Vruchtenhagel, 1 boterham (15gr)
“Bereid met vruchtensap”, prikt op de verpakking. Het is 94% suiker (!) en daarmee zit je met 1 boterham op 25% van de daglimiet. Een kind zit op 40%, ervan uitgaande dat je als ouder strooit en niet je kind, want dan zit je met 1 boterham zó over de daglimiet.

***                       ***                        ***

Een beetje zout is goed voor je,

maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Mannen gemiddeld 10 gram per dag en vrouwen 7,5 gram, terwijl 6 gram voor beiden het maximum is. Ruim 85 procent van de bevolking eet meer zout dan de aanbevolen maximale hoeveelheid.

Kant-en-klaarmaaltijden

Kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak boordevol zout. Of het nu om een kant-en-klaar pastagerecht gaat of om een kant-en-klare groenteschotel met vlees.

Pizza

Pizza's zijn beruchte zoutleveranciers. Vooral pizza met vlees, vis en kaas bevatten veel zout. Een gemiddelde diepvriespizza met vlees bevat 5,1 gram zout. Eentje met groente 3,3 gram zout.

Soep

Ook de soepen uit zakjes, pakjes en blikken kunnen er wat van. Bouillons barsten van het zout, maar ook in andere soepen, zoals linzensoep, vermicellisoep, tomatencrèmesoep en uiensoep, zit veel zout.

Rookworst en ander bewerkt vlees

Heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout: de rookworst. In een stukje rookworst van 100 gram zit 2,3 gram zout. In een halve rookworst (125 gram) zit 2,9 gram. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijv. gerookte paling en ingeblikt tonijn).

Jus en sauzen

Een zakje jus is een zoutbom. Dat geldt ook voor veel sauzen. Mosterd bijvoorbeeld, is zo'n onverwachte zoutbom: 50 gram mosterd bevat 1,7 gram zout. Curry bevat 0,8 gram zout voor eenzelfde portie.

Snacks

Een loempiaatje, een bamibal, een paar handjes borrelnoten... Heerlijk allemaal, maar ze staan wel gelijk aan enkele grammen zout.

Kaas

Ook kaas is een erg zout product. In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout.

Vleeswaren

Broodbeleg heb je in allerlei soorten en maten. Er zitten dan ook enkele zoute producten tussen, buiten de al genoemde kaassoorten. Ook de bewerkte vleeswaren, zoals onder andere rookvlees, salami en bacon bijvoorbeeld zijn zout.

Neem bovenstaande opsomming met een korreltje zout 😉; gebruik je gezond verstand, lees etiketten en geniet vooral van jouw snack- en snaaimomentjes!