Alkoholfrei = isotonisch = bier na het sporten?(augustus 2022)

Alkoholfrei = isotonisch = bier na het sporten?(augustus 2022)

De letterlijke tekst op een fles WARSTEINER Alkoholfrei in Nederland luidt: “WARSTEINER Alkoholfrei is isotonisch en zorgt daarmee voor een snel herstel na het sporten”. De letterlijke tekst op een fles WARSTEINER Alkoholfrei in Duitsland luidt: verfrissend mild en isotonisch, met beste ingrediënten en meer dan 265 jaren brouwervaring . Past bij elke gelegenheid, vooral dan wanneer je wel wilt afzien van alcohol, maar niet van 100% biersmaak.

Alcoholvrij bier bevat niet voldoende koolhydraten, eiwitten en natrium om de actieve duursporter te helpen herstellen. Het is wel een verstandigere keuze dan een biertje met alcohol; dat werkt vochtafdrijvend. Voor recreatieve sporters is water de beste dorstlesser.

Alcohol remt de productie van het hormoon ADH. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat het lichaam vocht vast houdt. Door een daling in het ADH, wordt meer vocht uitgescheiden. Dit effect geldt voor alle alcoholhoudende dranken. Ook het relatief hoge gehalte aan water in bier kan zorgen voor een geregeld toiletbezoek.

Isotone, hypotone en hypertone dranken worden ook wel 'sportdranken' genoemd. Deze dranken zijn bedoeld om de vochtbalans op peil te houden tijdens of na het sporten. Dit gebeurt door middel van het vocht, de koolhydraten en de elektrolyten (magnesium, kalium, natrium, chloride en calcium) die in de drank zitten.  Wanneer je korter dan een uur sport, is het niet nodig om een sportdrank te gebruiken, omdat het onnodig calorieën levert die je lichaam op dat moment niet nodig heeft.

Isotone dranken

Isotone dranken bevatten dezelfde hoeveelheid suiker en/of zouten als de rest van ons lichaam en als in het bloed. Deze bevatten 6-8 gram koolhydraten (suiker) per 100 ml. Dit betekent dat deze dranken snel worden opgenomen in het bloed.

Voorbeelden van isotone dranken:

  • karnemelk
  • bouillon, Cup a soup ® alle heldere soorten en Cup a soup® tomaat
  • kippensoep
  • tomatensap of groentesap met zout
  • AA-drink Isotone®, Iso-Lemon®
  • Extran Hydro® (citrus en lemon ice)
  • Isostar Hydra & Perform®, Fast Hydration®, Total Performance®
  • Gatorade Isotoon®
  • Aquarius Zero®, Aquarius® (koolhydraten tussen 6-8 gram per 100 ml drank)

Zelf maken? Meng 250 ml water met 15 ml limonadesiroop en voeg daar 0,25 gram zout (mespunt) aan toe.

Kies een gezonde en passende dorstlesser na inspanning, water is dé nummer één, een isotonische drank is niet per se nodig.