DE KLEUR VAN GROENTEN (augustus 2021)

DE KLEUR VAN GROENTEN (augustus 2021)

Aubergines in diverse tinten paars, knalrode paprika’s, oranje gekleurde worteltjes, goudgele courgettes, witte asperges en diepgroene broccoli: groenten komen niet alleen in alle vormen en maten, maar ook in de mooiste kleuren! Een goed gevuld bord met alle kleuren van de regenboog maakt je extra hongerig, toch? Kleurrijk eten is niet alleen een feestje voor het oog, maar ook voor de rest van het lichaam. Want wist je dat de kleur van een groente heel veel zegt over de gezonde stofjes die erin zitten?

Lees verder en ontdek wat die stofjes zijn en waarom variatie met verschillende kleuren groenten zo belangrijk is.

Rood

Voor menigeen favoriet; verse, rode tomaten. Da’s fijn, want tomaten bevatten namelijk – net als andere rode groenten – veel lycopeen. Lycopeen is een belangrijk stofje dat beschermt bij (chronische) ziekten. Zet rode paprika’s ook op de boodschappenlijst. Vaak wordt deze knapperige groente thuis goedgekeurd en barst een rode paprika van de vitamine C. Eén rode paprika bevat vier (!) keer zoveel vitamine C als een sinaasappel . De lijst van vitamine C-voordelen is lang, maar hier een drietal uit de lijst: vitamine C beschermt lichaamscellen (antioxidatie), draagt bij aan een goede weerstand én zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter opneemt.

Geel

Gele groenten eten draagt bij aan de inname van kalium Dit mineraal vind je in overvloed in groenten als gele paprika, maïs (is eigenlijk een graan) en flespompoen. Een goede dosis kalium zorgt ervoor dat onze bloeddruk stabiel blijft én dat onze spieren en zenuwstelsel hun werk doen. Net als in oranje groenten vind je in gele groenten luteïne, dat als een UV-filter voor onze ogen dient. Extra belangrijk dus wanneer je nog in de groei bent!

Oranje

Groenten met deze zomerse kleur zijn naast héél smakelijk ook héél belangrijk voor ons lichaam. De wortel, aardappel en pompoen hebben hun kleurtje te danken aan bètacaroteen, wat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A en bijdraagt aan ons zichtvermogen. Je hebt het waarschijnlijk wel vaker gehoord: ‘eet wortelen, ze zijn namelijk heel goed voor je ogen’. En niets is minder waar!

Groen

Dan komen we aan bij misschien wel de moeilijkste kleur: groen. Kinderen hebben vaak een negatieve associatie met groene groenten. Ouders, houd vol, want het eten van groene groenten is een must! En hiervoor geldt de regel: hoe groener, hoe beter.

Dit heeft te maken met de hoeveelheid fytochemicaliën. Een moeilijk woord, maar super belangrijk. Zo barsten ze van de antioxidanten. Dat zijn ‘stofzuigers’ voor schadelijke deeltjes die rondvliegen in je lijf. Als er teveel schadelijke deeltjes zijn, kan dat je weerstand naar beneden halen en zelfs je DNA aantasten. Fijn dus als je flink wat van die stofzuigers naar binnen krijgt via je groene groenten.

Een ander belangrijk stofje is chlorofyl, dat verantwoordelijk is voor de frisse groene kleur. Chlorofyl draagt bij aan een gezond maag- en darmkanaal, immuunsysteem en het zuurstofgehalte in ons bloed. Dus hup, zet de spinazie, boerenkool, broccoli en spruitjes maar op tafel!

Blauw/paars

Blauwe en paarse groenten – denk aan paarse spitskool, aubergine, rode kool en bietjes – hebben hun bijzondere kleur te danken aan anthocyanen. Deze antioxidanten groep is meester in het uitschakelen van vrije radicalen en het verlagen van de bloeddruk. En eerlijk is eerlijk, het is een feestje om naar te kijken.

Wit

Witte groenten als bloemkool, prei, witte asperges en champignons stikken van de allicine. Allicine wordt terecht ‘natuurlijke probiotica’ genoemd, doordat dit stofje een positieve werking heeft op schadelijke bacteriën. Knoflook is bij uitstek de grootste allicine-bom en is dus ontzettend effectief bij ziekte of verkoudheid. Heb je een griepje of snotneus? Een hete knoflooksoep doet wonderen!

Eet kleurrijk! Tot volgende maand met weer een nieuwe blogpost.