??? Een dagelijkse portie HIIPA ??? (september 2021)

??? Een dagelijkse portie HIIPA ??? (september 2021)

HIIPA: High-intensity Incidental Physical Activity.

Waar HIIT en LITT vooral gaan om het doen van work-outs op een snel of juist langzaam tempo, is HIIPA toch net even anders. Bij HIIPA draait het vooral om het bewegen zelf met activiteiten die je normaal gesproken ook al doet, zoals het uitlaten van je hond, stofzuigen en boodschappen tillen. De enige belangrijke voorwaarde aan de activiteiten is dat je hartslag omhoog gaat. Aangezien veel mensen te weinig beweging krijgen, is de gedachte hierachter dat elk beetje beweging dat je extra krijgt, telt.

Voor wie is het geschikt?

HIIPA is geschikt voor iedereen die op een gemakkelijke manier fitter wil worden. Mensen die helemaal niet fit of te zwaar zijn, profiteren er waarschijnlijk nog het meest van. Wanneer je dan bijvoorbeeld de trap neemt, dan heb je wel zes keer zoveel energie nodig dan wanneer je in rust bent. Daarnaast is HIIPA ideaal voor mensen die te veel zitten, doordat ze bijvoorbeeld een kantoorbaan hebben.

Waar is het goed voor?

Uit onderzoek blijkt dat als je HIIPA toevoegt aan je dagelijkse routine je al gezondheidsvoordelen kunt ervaren. Volgens de onderzoekers zouden drie tot vijf sessies van 5-10 minuten al genoeg moeten zijn. Hoewel de precieze gezondheidseffecten nog onderzocht worden, kunnen we al wel concluderen dat HIIPA veel kan betekenen voor je gezondheid. En alle kleine beetjes helpen, zelfs als je maar een paar seconden moet puffen bij het traplopen.

Ga wél sporten

Denk je nu dat je helemaal niet meer hoeft te sporten? Helaas: HIIPA is geen vervanging van een work-out. Het is wel een handig middel om bewuster te zijn van je dagelijkse activiteiten en zo meer te bewegen. Zodra je je fitter voelt, ga je dan uiteindelijk waarschijnlijk eerder (meer) sporten.

Als je van plan bent om aan je dagelijkse portie HIIPA te werken, dan vind je hieronder een handig overzicht:

Badkamer schoonmaken 400 calorieën per uur
Tuinieren 350 calorieën per uur
De vloer schrobben 325 calorieën per uur
Dweilen 312 calorieën per uur
Ramen lappen 300 calorieën per uur
Lopend boodschappen doen 275 calorieën per uur
Stofzuigen 250 calorieën per uur
Auto wassen 204 calorieën per wasbeurt
De hond uitlaten 169 calorieën per uur
Koken 136 calorieën per uur
Bed verschonen 136 calorieën per uur
Afwassen 160 calorieën per uur
Afstoffen 170 calorieën per uur
Strijken 137 calorieën per uur

*Deze cijfers zijn gebaseerd op een gemiddelde.