Hap, slik, weg: geen tijd om te kauwen (februari 2022)

Hap, slik, weg: geen tijd om te kauwen (februari 2022)

Even snel een bammetje wegwerken op het werk achter de PC terwijl je een verslag aan het maken bent. Een chocoladereep onderweg naar huis. Een handje nootjes tijdens het bereiden van het avondeten. Een schaaltje chips (of ach, die hele zak, er zit nog maar zo weinig in) met de benen omhoog TV kijkend op de bank. Heb je wel eens geteld hoe vaak je kauwt op een hap van dat bammetje, die chocolade, nootjes en chips? Vaak maar 3 tot 5x. Lees hieronder de voordelen van vaker kauwen: 20 tot 30x per hap. Serieus???

  • Voedingsstoffen worden beter opgenomen als je de hap eerst goed fijnmaalt. Vooral bij plantaardig voedsel. Het is je misschien weleens gebeurd dat je bij een wc-bezoek achteromkijkt en nog een maiskorrel ziet liggen. Jammer, dat betekent dat je lichaam de kans niet kreeg om de vitamines en de voedingsstoffen die erin zitten op te nemen.
  • Als je goed kauwt, eet je niet snel en daardoor vaak ook minder. Je hersenen gaan denken: “goh, je bent al een tijdje aan het kauwen. Dan zul je vast en zeker al veel hebben gegeten”. Je hersenen krijgen de tijd om te registreren dat je voedsel binnenkrijgt. Als gevolg daarvan wordt het hongerige gevoel geremd.
  • Je hebt minder goed door hoeveel calorieën je naar binnen werkt als voedsel zo zacht is dat je het amper hoeft te kauwen. Bij stevig voedsel, waar je iets meer moeite voor moet doen, blijkt dat je beter kunt inschatten hoeveel je hebt gehad.
  • Door goed te kauwen, ervaar je meer smaak. En dat is niet alleen veel lekkerder, maar geeft ook meer voldoening. Als je per calorie wordt blootgesteld aan meer smaak, zorgt dat voor een groter gevoel van verzadiging.

Er zit naar schatting een vertraging van 15 tot 20 minuten tussen onze maag die vol is en onze hersenen die ons daarop alert maken. Je kunt je voorstellen dat het achterover slaan van een smoothie niet zo handig is.

Kauw wat vaker dan 3 tot 5x, 10 tot 15x is al 300% winst.

Moraal van dit verhaal: het grondig fijnmalen van je maaltijd kan best wat opleveren. Serieus!!!