Het is herfst! Pompoen! (september 2023)

Het is herfst! Pompoen! (september 2023)

Is pompoen groente of fruit? (Het juiste antwoord vind je hieronder). Eén ding is zeker; pompoen is veelzijdig in zoete en hartige recepten.

Natuurlijk eerst de vraag: is pompoen groente of fruit? beantwoord. Pompoen is een vrucht en daarmee dus fruit. Het is een enorm grote bes met daarin heel veel zaadjes. Familie van de pompoen zijn meloen, komkommer, courgette, avocado, aubergine, olijf, paprika en tomaat. Deze zijn ook fruit en dus geen groente.

De pompoen bevat van nature weinig calorieën, maar wel heel veel vezels. Ook zit deze boordevol vitamine C, vitamine E, calcium en ijzer. Het stofje bètacaroteen is er ook in terug te vinden. Dit stofje geeft je afweersysteem een boost. Precíes wat we tijdens de herfstperiode wel kunnen gebruiken. De zaden bevatten magnesium, ijzer, zink, vitamine B2 en vitamine K.

Een rauwe pompoen heeft een harde schil en is stevig. Het is niet per se nodig om de schil te verwijderen. Snijden is een karweitje, maar als je de pompoen in de magnetron of oven legt maakt dat het makkelijk om deze vrucht doormidden te snijden en de zaadjes en de pulp te verwijderen. Een opscheplepel of ijsschep is daarbij een handig hulpmiddel.

<2 à 3 minuten in de magnetron

Prik met een vork gaatjes in de pompoen. Leg de pompoen twee à drie minuten in de magnetron op de hoogste stand. Door de warmte wordt zowel de schil als de pompoen zacht, waardoor het schillen en snijden een stuk makkelijker gaat. Laat de pompoen één minuut afkoelen.

<of 10-15 minuten in de oven

Leg de pompoen in een voorverwarmde oven: tien minuten tot een kwartiertje op 200-220 graden. Haal de pompoen er uit, laat afkoelen en zie daar: de schil is heel makkelijk te verwijderen met een mes.

De pitjes kun je grondig schoon wassen en roosteren in een koekenpan. Strooi ze over je ontbijtje, toetje, door de salade of snack ze tussendoor.

Maak een heerlijke verwarmende soep (hartig) of een taart (zoet). Recepten zijn er in overvloed te vinden in een ouderwets kookboek, supermarkt magazine, krant of google er vrolijk op los op het internet.

Pompoen, gewoon doen!