Nu het op deze Oudjaarsdag historisch warm is met 15 graden, worden we zeker niet blauw van de kou. Maar is het waar dat je beter geen blauw voedsel kunt eten, behalve dat wat van nature een blauwe kleur heeft?
Deze onnatuurlijke kleur wordt in het algemeen als niet of minder ‘eetbaar’ en onaantrekkelijk ervaren. Blauw heeft een kalmerende en ontspannende werking, hetgeen verklaart waarom we bij het zien van blauw minder trek hebben. Jouw eetlust kan geremd worden als je gebruik maakt van blauwe borden.
Hoe zit dat dan met voedingsmiddelen die gekleurd worden?
Bijvoorbeeld het E-nummer 131 = Patentblauw V
Deze wordt kunstmatig gemaakt. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij een overgevoeligheidsreactie optrad na het eten van deze stof. Waar kan het in zitten?
- Frisdranken
- IJs
- Kauwgom
- Koek en gebak
- Rood fruit in blik of glas
- Sauzen
- Snacks
E-nummers zoals zoetstoffen, kleurstoffen en smaakversterkers zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt het advies: niet te veel en niet te vaak. Sommige mensen willen E-nummers liever vermijden. Vanuit veiligheidsoogpunt is dit niet nodig want producten met E-nummers kun je veilig eten, maar er is ook niets op tegen.
Enkele voorbeelden van fruit en groente, die de van nature kleurstof 'anthocyaan' bevatten, zijn: druiven, pruimen, bramen, aubergines en zwarte bessen.
Eet vooral alle kleuren van de regenboog, die uit onze natuur en varieer dagelijks!