Laat jij je misleiden of verleiden (oktober 2023)

Laat jij je misleiden of verleiden (oktober 2023)

Laat je bij het boodschappen doen niet MISLEIDEN door uitspraken op verpakkingen. ‘Suikervrij’, ‘vetarm’, ‘light’ of ‘bron van vezels’ zijn voedingsclaims. Fabrikanten mogen dit onder bepaalde voorwaarden op hun producten zetten. Het zegt iets over wat in een product zit. Maar het zegt vrij weinig over hoe (on)gezond het is. Soms zit er van nature veel suiker in. Of het vet is vervangen door koolhydraten, zoals bij light-pindakaas of light-chips. In die gevallen bevat het product toch nog veel calorieën.

Op veel goede keuzes, zoals groente en fruit, staat geen claim. Ook niet op andere producten uit de Schijf van Vijf, zoals aardappelen, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, en bepaalde vlees- en vissoorten. Deze producten onmisbaar zijn in een gezond voedingspatroon. Staar je niet blind op producten met een claim. Je hebt niet opeens een gezond eetpatroon als je deze eet.

De VERLEIDING van lekker vet en zoet eten kopen (en nuttigen) is simpelweg te groot. Je kunt je er tegen wapenen. Probeer het eens met de volgende tips voor jouw gang naar en door de winkel.

Inkoppertje en heel saai: gebruik een boodschappenlijstje. Wees je ervan bewust dat je een wereld binnenstapt die er helemaal op is (in)gericht om jou te verleiden iets te kopen. Over alles is nagedacht, met als doel je dingen aan te laten schaffen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Met een lijstje wapen je je tegen al die geraffineerde verleidingen.

Gebruik dat lijstje ook. Open deur misschien, maar helemaal niet zo eenvoudig. Boodschappen doen is saai en met een lijstje is het nog veel saaier. Dus terwijl je daarmee bezig bent, verveelt het snel en neig je naar iets leuks te doen (belonen) voor jezelf. Niet doen. Beloon jezelf liever na het winkelen, bijvoorbeeld door jezelf te trakteren op een leuke Netflix-serie.

Merk je dat het niet gaat lukken om je in te houden? Stel het dan in ieder geval zo lang mogelijk uit. Als je begint met het inladen van chocola, dan is het hek van de dam. Wees ook weer niet té streng voor jezelf. Met uitstel en de focus op het lijstje blijkt de enorme drang tien minuutjes later vaak alweer voorbij.

Pas op met aanbiedingen. Koop geen afgeprijsde artikelen waarvan je meer zult gebruiken als je ze toch in huis hebt, want daarmee haal je de verleiding in huis. Geen snacks en koekjes dus, wel wasmiddel.

Houd je in de aanschaf van lang houdbare producten. Bewaren betekent in de praktijk vaak  weggooien. Voedingsmiddelen die je niet dezelfde week nodig hebt, maar ‘oh zo handig zijn voor die onverwachte visite’ zijn bijna altijd ‘vergeet-producten’. Loop 1 keer in de week de kast na en maak producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verlopen is.

Vermijd winkelen na een zware werkdag, of als je je kinderen bij je hebt. Na een zware werkdag heb je geen puf meer om weerstand te bieden al die verleidingen. En eigenlijk vind je dat je wel iets leuks (lekkers) verdiend hebt. Tel daar jengelende bij op, dan ben je een makkelijke prooi.

Neem een vaste route langs alle noodzakelijke spullen. Mocht blijken dat je vaak toch bezwijkt voor iets leuks of lekkers, bouw dat dan in je looproute in. Sta jezelf toe dat je 1x mag afwijken tijdens iedere keer dat je gaat winkelen. Gun jezelf dat “schijt-aan-alles” momentje. Vier dat ook. Heel bewust. Even lekker bedriegen.