Nieuw voedselkeuzelogo: Nutri-Score (Januari 2021)

Nieuw voedselkeuzelogo: Nutri-Score (Januari 2021)

Nieuw voedselkeuzelogo: Nutri-Score

De Rijksoverheid wil dat consumenten snel en gemakkelijk kunnen kiezen voor gezonde voeding. Maar wat is gezonde voeding? Hiervoor is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig. Daarom wordt Nutri-Score in 2021 hét voedselkeuzelogo van Nederland.

 

Makkelijk en duidelijk

Je kunt in één oogopslag het product kiezen binnen een schap dat bij jouw eetpatroon past. Verpakkingen hoef je niet meer om te draaien om op de achterkant voedingstabellen te ontcijferen en kleine lettertjes te bestuderen. De voedingswaardetabellen op de verpakkingen verdwijnen niet. Alle gedetailleerde informatie blijft zoals voorheen op de achterkant van de verpakking staan.

 

De berekening

De berekening van Nutri-Score is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uit Frankrijk en helpt je om sneller keuzes te maken voor een evenwichtige voeding. De Nutri-Score houdt rekening met de voedingsstoffen die in het kader van een evenwichtige voeding. Zo krijgt een product pluspunten voor eiwit, vezels, groente en fruit, peulvruchten en noten. En minpunten voor energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout.

Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling.
Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

 

Voedingsaanbevelingen

Nutri-Score is een hulpmiddel om gemakkelijker te kiezen wanneer je voor het schap staat, maar het is ook belangrijk om je voeding gevarieerd en evenwichtig te houden. Het is dus verstandig om goed na te denken over voeding en rekening te houden met voedings-aanbevelingen bij de aankoop van een specifiek product. Deze kan je bijvoorbeeld terugvinden in de Schijf van Vijf.

 

Voorbeelden zuivel

A: karnemelk, magere en halfvolle yoghurt (naturel) , magere kwark, magere melk

Opmerkelijk: AH Volle yoghurt A ↔ De Zaanse Hoeve Volle yoghurt B

B: halfvolle en volle melk, vanille vla, halfvolle fruityoghurt

Opmerkelijk: De Zaanse Hoeve vanille vla B ↔ het AH eigen merk C

C: zure room, Griekse yoghurt, vla, kookroom (light)

Opmerkelijk: De Zaanse Hoeve Vruchtenyoghurt perzik-passievrucht C ↔ de AH halfvolle yoghurt perzik B

D: crème fraîche, slagroom, tiramisu, cheesecake toetje

E: lavacake toetje, “ijskoude” koffiedranken

 

Mag de Nutri-Score al worden gebruikt?

Officieel mogen Nederlandse producenten de Nutri-Score nog niet gebruiken. De Nutri-Score is in Nederland nog in ontwikkeling en de achterliggende berekening van diverse producten wordt waarschijnlijk nog aangepast, zodat deze beter bij de voedingsrichtlijnen in Nederland past. Bij producten als kaas, kant-en-klaar maaltijden, soepen en maaltijdsauzen wijkt de Nutri-Score af van de aanbevelingen van het Voedingscentrum. Dit kan voor verwarring zorgen.

Als hier overeenstemming over bereikt is, moet het logo nog wettelijk worden aangenomen in Nederland. Naar verwachting zal dit medio 2021 worden.

 

Buitenlandse producenten, uit lidstaten* waar Nutri-Score al wel wettelijk is ingevoerd, mogen het logo al gebruiken. Zij mogen producten met het logo ook in Nederland op de markt brengen. (*het logo is een in Frankrijk ontwikkeld voedselkeuze logo en wordt reeds gevoerd in België, Spanje, Duitsland, Zwitserland en Luxemburg)

 

Er zijn ook Nederlandse fabrikanten die de Nutri-Score al vermelden op hun producten. Officieel is dat niet toegestaan, maar er wordt nog niet op gecontroleerd. Ook kan het zijn dat zij dit doen in het kader van een pilot. Hak voert bijvoorbeeld een pilot uit in overleg met de Nederlandse overheid. Tevens is AH een tijdelijk proefproject gestart met het eigen merk zuivelproducten (AH + De Zaanse Hoeve)

 

Op de verpakkingen van de hierna genoemde producenten kun je dit voedselkeuzelogo inmiddels aantreffen: HAK, Weetabix, Danone, Nestlé, Alpro, Bonduelle, Aarts, Garden Gourmet, Fage, Iglo, McCain, Bear, Caribbean Gold, Duyvis, Oppo, Mutti.

 

Tot februari, dan weer een nieuwe blogpost!