We eten ons klem en misselijk in ... (November 2020)

Pakjesboot 12 is 14 november, na een gebrek aan kolen en een vermeende "Blok-kade", toch weer aangekomen in Nederland.

Langzamerhand wordt het kouder, maken we het thuis gezellig en verheugen we ons stilletjes aan op de Kerstdagen en Oud & Nieuw.

 

Maar NEE NEE, eerst Sinterklaas; hij is weer in het land!! We eten ons klem en misselijk in pepernoten, chocoladeletters, marsepein, banketstaven, suikergoed en (gevuld) speculaas. Heerlijk! Genieten! Is er een meer verantwoorde, gezondere keuze te maken in het Sint-assortiment? In onderstaande tabel zie je in één oogopslag de voedingswaarden van de meest gegeten zoetigheden in de Sinterklaas-tijd. Misschien wil je toch een beetje letten op wat je hap-slik-weg naar binnen werkt ...

Uitgangspunt bij elke lekkernij is een portie van 100 gram. Want zeg nou zelf: niemand laat het toch bij maar één pepernoot?!

Snoepgoed no. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Calorieën 548 478 414 436 448 450 368 365 360 355
Vet 34,3 20 21 27 13 16 2,8 1,3 4 0
Koolhydraten 51 68 41 33 75,1 67 78 88 74,3 89
Eiwitten 7,1 5,5 7,7 8,7 6,5 6 6,3 0,2 6 2
Vezels 3,6 2,2 15 13 2,7 2,8 2,7 0,2 3,6 0

1.Chocoladeletter (melk)

De bekendste traktatie in elke (kinder)schoen: de chocoladeletter. Deze lekkernij staat met stip op nummer één vanwege het hoge aantal calorieën (548!) en de hoeveelheid vet en suiker. De letter bestaat voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Een chocoladeletter weegt meestal iets meer dan 100 gram, dus in één keer oppeuzelen betekent nog meer calorieën. Houd het liever bij een stukje…

2.Chocolade kruidnoten (puur, melk, wit)

Hartstikke hip is de chocoladekruidnoot, tegenwoordig zijn ze in alles smaken te koop. Deze variant op de ‘gewone’ kruidnoot is onweerstaanbaar lekker en helaas ook een tikje ongezonder. Een portie van 100 gram is goed voor 478 calorieën. Een enorme suikerbom, maar wel een blijvertje!

3.Gevuld speculaas

Deze sinterklaassnack is onmisbaar tijdens pakjesavond. Van gevuld speculaas kun je je behoorlijk misselijk eten. Misschien maar goed ook, want deze lekkernij gemaakt van speculaas en amandelspijs (suiker!) levert 414 calorieën. Alleen een klein stukje is al goed voor 120 calorieën.

4.Banketstaaf

Ook de banketstaaf is een behoorlijke caloriebom: 436 om precies te zijn. In een banketstaaf zitten de meeste eiwitten van al het snoepgoed. Daartegenover staat dan wel weer een heleboel suiker.

5.Kruidnoten

De traditionele kruidnoot. Zeer geliefd om uit te delen (of mee te strooien) en natuurlijk ontzettend lekker. Zonder kruidnoot, geen Sinterklaas. Helaas zitten er in 100 gram kruidnoten wel 448 calorieën. Bijna de helft van de vetten in kruidnoten zijn verzadigde vetten. En verder zit er flink wat suiker in.

6.Marsepein

Marsepein is een gemalen goedje van suiker en amandelen. Een echte klassieker met Sinterklaas! In marsepein zitten bijna alleen maar onverzadigde vetten (yes!), maar de hoeveelheid suiker is groot. 100 gram marsepein is goed voor 420 calorieën.

7.Taai taai

Dit snoepgoed heet niet voor niets zo, want je moet flink je best doen om een hap te nemen. Dat maakt deze sinterklaassnack met anijssmaak en 368 calorieën, niet minder populair. En er is nog meer goed nieuws: in taai taai zitten vooral langzame koolhydraten en er zit bijna geen vet in.

8.Borstplaat

Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets: borstplaat. Dit ouderwetse snoepgoed bestaat bijna alleen maar uit suiker. Voor de vezels hoef je deze suikerbom niet te kiezen, die zitten er niet in. Er zitten wel minder calorieën in dan de bovenstaande lekkernijen: 365 in totaal. De taai taai en marsepein zijn ondanks de calorieën, wel ietwat gezonder dan de borstplaat.

9.Pepernoten

Er bestaat nogal vaak verwarring, maar pepernoten zijn toch echt iets anders dan kruidnoten. Deze hoekige brokjes hebben een zachte structuur en bijna dezelfde smaak als taai-taai. De pepernoot is allereerst een stuk gezonder dan de kruidnoot, want er zitten bijna alleen maar onverzadigde vetten in. Het aantal calorieën valt ook mee: 360. Pepernoten zijn dus naast de taai-taai, één van de beste keuzes om te snoepen.

10.Schuimpjes

De vrolijke schuimpjes komen uit de test als het snoepgoed met de minste calorieën. Dat zijn er 355 per 100 gram. Een pluspunt is dat er in schuimpjes geen vet zit. De hoofdingrediënten van schuimpjes zijn suiker en gelatine. Voor een sinterklaassnack met meer gezonde voedingsstoffen kun je het beste kiezen voor taai-taai of pepernoten.

En onthoud: alles met mate, het blijft natuurlijk snoep.

Tot december, dan weer een nieuwe blogpost!

 

>Deze website is gerealiseerd door Bureau Taz en mede mogelijk gemaakt door Mike Rikken Photography, Landgoed De Uitkijk en Kamphuis Fietsen<