Sprankelen!, oeh ... hoe zit dat met alcohol? (december 2021)

Sprankelen!, oeh ... hoe zit dat met alcohol? (december 2021)

Let je bewust op wat je eet en drinkt, heb je goede voornemens of wil je een paar (of meer) kilootjes kwijt? Kom je écht aan van alcohol?  Hoe zit dat met alcohol en calorieën? Hoeveel calorieën zitten er bijvoorbeeld in een cocktail of een glas wijn? Raadpleeg snel het overzicht hieronder en wéét welke drankjes je de volgende keer het beste kiest. Of gebruik de Alcohol Calorieën Calculator, zie verderop in deze blog.

WIJN, per glas (150ml):

Droge witte wijn: 101 kcal
Zoete witte wijn: 144 kcal
Rode wijn: 123 kcal
Rosé: 107 kcal

PORT, per glas (35ml):

Port: 80 kcal

CHAMPAGNE OF MOUSSEREND, per glas:

Cava: 68 kcal
Champagne: 57 kcal
Prosecco: 50 kcal

WHISKY, per glas (35ml)

Whisky: 85 kcal

BIER, per glas (250 ml):

Gewoon bier, pils: 110 kcal
Bier, oud bruin: 90 kcal
Speciaalbier, zoals een La Chouffe: 241 kcal

STERKE DRANK, per glas (35 ml):

Rum: 80 kcal
Gin: 70 kcal
Likeuren, zoals Cointreau: 188 kcal
Wodka: 86 kcal

COCKTAILS

Manhattan: 164 kcal
Whisky sour: 122 kcal
Margarita: 280 kcal
Gin-Tonic: 168 kcal
Caipirinha: 236 kcal

In het algemeen geldt dat hoe droger het drankje is, hoe lager het aantal calorieën. Hoe zoeter, hoe meer suiker en hoe hoger dat aantal komt te liggen. Tevens wordt het moeilijker in te schatten als verschillende dranken worden gemixt. Een Kir Royal, bijvoorbeeld, bevat door het toevoegen van Crème de cassis, algauw 180 calorieën per glas. Ga je voor een Long Island Ice Tea dan krijg je een echte caloriebom binnen. Ter illustratie: dat zijn er ongeveer 789, afhankelijk van de bereidingswijze. Dat is gigantisch. Een Big Mac van McDonalds bevat er ‘maar’ 510. Het verschil in calorieën onderling zit hem voornamelijk in het vet- en suikergehalte in je drankje. Denk bijvoorbeeld aan romige likeuren of mixdrankjes met siropen of vruchtensap. Wil je een caloriearme borrel, ga dan dus voor drankjes met een laag alcoholpercentage en weinig suiker.

LEGE CALORIEËN

Alcohol bevat lege calorieën. Dit houdt in dat je lichaam geen voedingswaarden uit alcohol kan opnemen en vooral bezig is met het afbreken van alcohol. Hierbij wordt verwerking van andere voedingsstoffen overgeslagen. Tel daarbij op dat alcohol vaak vette trek stimuleert. Gevolg: de overige calorieën worden opgeslagen als vet.

DRINK CHAMPAGNE OF PROSECCO!

Hieronder een kleine uitleg over de verschillende dranken. Conclusie: drink champagne of prosecco. Een cocktail is lekker, maar bevat veel suikers!

WIJN

In wijn bepalen het alcoholpercentage en het suikergehalte de hoeveelheid calorieën. Zo bevat een zoete witte wijn bijvoorbeeld veel meer kcal dan een droge wijn, omdat hier meer suiker in zit.

CAVA, CHAMPAGNE OF PROSECCO = CALORIEARM

Mousserende wijnen zoals cava, brut champagne en prosecco zijn lekker en dieet vriendelijk. Een extra reden voor een glas champagne!

WHISKY

Een glas whisky is misschien kleiner dan bijvoorbeeld een glas wijn, maar bevat wel meer alcohol. Dus een meer calorieën. Neem je een dubbele, dan krijg je natuurlijk het dubbele aantal calorieën binnen.

BIER

Bier heeft vrij veel calorieën, bijvoorbeeld veel meer dan de meeste frisdranken. Maar onderling kan het aantal calorieën nogal verschillen. Een speciaalbiertje met een hoger alcoholpercentage bevat bijvoorbeeld meer calorieën dan een gewoon biertje.

STERKE DRANK EN COCKTAILS

Sterke dranken bevatten in kleine hoeveelheid relatief weinig calorieën. Maar pas op, want in combinatie met vruchtensappen of siropen veranderen ze in kleine caloriebommetjes. Begin vooral niet aan romige en zoetige likeuren als je op de kilo's bent.

ZO HOUD JE JE DRANKJE ZO CALORIEARM MOGELIJK

Kies voor een glas champagne of droge witte wijn in plaats van zoetere varianten. Maak je cocktails met caloriearme dranken, zoals spa rood, citroensap of bijvoorbeeld cranberrysap. Drink je mixdrank on the rocks. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wodka met een smaakje? Drink niet teveel en houd genoeg alcoholvrije dagen in de week.

CALORIEARM ALTERNATIEF: ALCOHOLVRIJ

Sla de alcohol gewoon helemaal over en kies voor een alcoholvrij drankje bij de borrel of het diner. Een prima alternatief, want alcoholvrije wijn of cocktails bevatten vaak minder calorieën dan de alcoholhoudende variant. En ja, het is net zo lekker! Oh, en wist je trouwens dat een alcoholvrij biertje zelfs minder calorieën bevat dan frisdrank?

ALCOHOL CALORIEËN CALCULATOR (WKOF)

Het zal je verbazen hoeveel calorieën er zitten in alcoholische dranken. Kom erachter met behulp van deze handige calculator. Hoeveel calorieën bevat jouw drankje? Gebruik de Alcohol Calorieën Calculator. Geef per dag of per week aan wat en hoeveel je hebt gedronken.

https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/tools-tests/alcohol-calorie%C3%ABn-calculator?gclid=CjwKCAiAiKuOBhBQEiwAId_sKzJxx6xUl_7FHDhgEbXZ9H7TzdBMCaWenrqDz03WccSkP0N3ks3dPhoCNrEQAvD_BwE

TOT SLOT: ETIKETTERING

Anders dan voor verpakte levensmiddelen is het momenteel in de EU niet verplicht om product- en gezondheidsinformatie op etiketten van alcoholhoudende dranken te zetten. Overigens geeft de EU de nationale overheden wel de mogelijkheid om alcoholetikettering verplicht te stellen. Ierland heeft als enige van de 27 EU-landen volledige verplichte alcoholetikettering ingevoerd. In Nederland is dat niet het geval, maar wordt alcoholetikettering overgelaten aan de producenten (zelfregulering).

Een uitzondering qua etiketinformatie in het alcoholschap is bier. Hier staat in de regel wél een ingrediëntenlijst en de voedingswaarde op de verpakking.

PROOST!