De mens heeft een voorkeur voor ‘zoet’. Deze voorkeur ontwikkelen we in onze babytijd: moedermelk is zoet van smaak. De smaak zoet roept een gevoel op van ‘genieten’ en ‘veiligheid’.
Suikers (natuurlijke en trendy) en zoetstoffen zijn twee belangrijke soorten ‘zoetmakers’ die worden gebruikt in voedingsmiddelen. Zoetstoffen zijn onder te verdelen in twee soorten: zoetstoffen met calorieën, zoals polyolen, en laagcalorische (of intensieve) zoetstoffen.
Laagcalorische zoetstoffen zijn veilig (WHO). Wie bepaalt dit? Dat is de taak van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) voor de Europese Unie. Een zoetstof wordt alleen dan goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen wanneer de veiligheid gegarandeerd is. Om deze veiligheid te verzekeren bepaalt de EFSA voor elke zoetstof de dagelijkse hoeveelheid die levenslang ingenomen mag worden (dit wordt de ADI of Aanvaardbare Dagelijkse Inname genoemd). Daarnaast geeft de instantie ook aan in welke voedingsmiddelen en in welke hoeveelheden de zoetstof gebruikt mag worden.
Zomaar een voorbeeld: stel dat je 1 liter Pepsi MAX op 1 dag drinkt, 4 kopjes koffie + zoetje en 2 ontbijtrepen ZERO sugar, dan kom je opgeteld nog niet aan de ADI van de verschillende zoetstoffen zoals acesulfaam, aspartaam, cyclamaat, sacharine, stevia en sucralose.
Nieuwsgierig of jouw inname van zoetstoffen oké is? Doe hier de zoetstoffen test
Enkele voordelen van het gebruik van zoetstoffen in plaats van suiker kúnnen o.a. zijn; gewichtsafname, vochtopname, beperken van schommelingen in de suiker- en insulinespiegel na de maaltijd, zowel bij gezonde personen als bij diabetespatiënten en het positieve effect op de gezondheid van het gebit.
De namen van zoetstoffen en suikers:
Laagcalorische zoetstoffen: acesulfaam-k (e950), advantaam (e969), aspartaam (e951), cyclamaat (e952), stevioglycosiden of stevia (e960a – e960b), neohesperidine dc (e959), neotaam (e961), sacharine (e954), sucralose (e955), thaumatine (e957)
Bulkzoetstoffen: erythritol (e968), isomalt (e953), lactitol (e966), maltitol en maltitolsiroop (e965), sorbitol (e420), tagatose, xylitol (e967), andere polyolen
Andere zoetstoffen: monkfruit, miraculine
Suikers: etikettering “van nature aanwezig”, “toegevoegde suikers”
Natuurlijke suikers: ahornsiroop, kokossuiker, honing, rapadura, agavesiroop, graanstropen, dadelstroop, tarwestroop, bruinerijststroop