Wat weet jij van VEZELRIJK wit, bruin, volkoren? (januari 2024)

Wat weet jij van VEZELRIJK wit, bruin, volkoren? (januari 2024)

De bakker bakt ze bruin, ja ja ... laat je niet misleiden door de kleur van brood.

Het kan zijn dat je wordt misleid door de kleur van donker brood omdat de kleur niet altijd een betrouwbare indicator is van de voedingswaarde. Mensen associëren donkere kleuren vaak met gezondheid en voedingsrijkdom, maar dit is niet altijd het geval.

Sommige broden die donkerder van kleur zijn, worden gemaakt door toevoeging van ingrediënten zoals moutextract, gekarameliseerde suiker, melasse of toegevoegde kleurstoffen. Deze ingrediënten kunnen het brood een donkerder kleur geven zonder dat het daadwerkelijk volkoren is. Het is dus mogelijk dat donker brood eruitziet alsof het volkoren is, terwijl het in feite nog steeds gemaakt kan zijn van geraffineerd meel met minder voedingsvezels en voedingsstoffen dan volkorenbrood.

Daarom is het belangrijk om niet alleen op de kleur te vertrouwen, maar ook de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie te controleren om er zeker van te zijn dat je een echt volkorenbrood krijgt als dat is wat je zoekt. Volkorenbrood moet volkorenmeel of volle tarwe als eerste ingrediënt vermeld hebben en een goede bron van voedingsvezels zijn.

Er zijn varianten van wit-, bruin- én volkorenbrood beschikbaar die extra voedingsvezels bevatten.

Vezelrijk witbrood wordt gemaakt door extra vezels toe te voegen aan het recept. Dit kan worden bereikt door het gebruik van bloem waarin een deel van de zemelen behouden blijft, door toevoeging van tarwezemelen of door andere vezelrijke ingrediënten zoals haver, lijnzaad, psylliumvezels of andere volkorengranen. Deze toevoegingen verhogen het vezelgehalte van het brood en kunnen het vergelijkbaar maken met bruin of volkorenbrood qua voedingsvezels.

Vezelrijk bruin brood: Bruin brood kan van nature meer voedingsvezels bevatten dan wit brood, omdat het vaak wordt gemaakt met bloem waarbij een deel van de zemelen en kiemen behouden blijven. Dit geeft het brood een iets steviger textuur en een iets vollere smaak, en het kan meer voedingsvezels bevatten dan traditioneel wit brood. Vezelrijk bruin brood kan nog meer voedingsvezels bevatten dan gewoon bruin brood als extra vezels aan het recept worden toegevoegd.

Vezelrijk volkorenbrood: Volkorenbrood is van nature al rijk aan voedingsvezels omdat het wordt gemaakt van de volledige tarwekorrel, inclusief de zemelen en kiemen. Dit zorgt ervoor dat alle natuurlijke voedingsvezels behouden blijven. Net als vezelrijk bruinbrood kan vezelrijk volkorenbrood nog meer voedingsvezels bevatten dan traditioneel volkorenbrood door extra vezels toe te voegen aan het recept.

Over het algemeen geldt dat vezelrijk brood, ongeacht of het wit, bruin of volkoren is, kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon door het verhogen van de inname van voedingsvezels, wat gunstig is voor de spijsvertering, het verminderen van het risico op bepaalde ziekten en het bevorderen van een verzadigd gevoel.